Çalışma Saatlerimiz: Haftanın Her Günü | 10:00 - 01:30
İLETİŞİM NUMARAMIZ 0533 160 70 74
Blog

Franchise ve Bayilik Sistemi Tam Olarak Nedir

İş modelleri ve iş hayatı her geçen dönem yeni bir forma dönüşmeye devam ediyor. Farklı konsept ve içeriklerle birlikte iş hayatı da değişkenlik arz ediyor. Sektörlerin içinde yaşanılan değişiklik nedeniyle iş sahaları da farklılaşıyor. İşte tam da bu yüzden, yeni bir iş kurmak isteyen girişimci nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyor. Riskin ilk yıllarda fazla olduğu gerçeğini bilen girişimciler, riski en aza indirmek istiyor. Bunun en kolay ve basit yolu ise, Franchise ve bayilik almak.

İşletme sahibi olmak, herhangi bir yerde çalışmaya benzemez. Her detayı düşünmek gerekir. İşi idare etmeyi, muhasebe tutmayı ve en önemlisi de ticaret yapmayı bilmek gerekir. Diğer türlüsü, giriştiğiniz iş için sonun başlangıcı olur. Plan, program ve öngörü ile işletmeniz her zaman başarılı yerlere taşınabilir. Ancak burada bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Sadece firma sahibi olmak yetmez. Mevzu, bütün etmenleriyle her açıdan ele alınılmalıdır. Başarı ancak bu şekilde gelebilir.

Başarıyı aynı zamanda risk almadan da sağlayabilirsiniz. Bazı sektörler içinde isim yapmış kaliteli bayilere başvurabilirsiniz. Eğer kendi isminizi ya da işletme isminin markalaşması önemli değilse bayilik almak daha mantıklı olacaktır. Riski azaltmak için Franchise ve bayilik yöntemi tercih edilebilir. İsim yapmış firmanın çatısı altında işletme sahibi olursanız geri getirisi daha çabuk olabilir.
Franchise tercih ettiğinizde ayrıca bir şube olarak hizmet verilmektedir. Yani bulunduğunuz dükkanın sahibi aslında yine siz oluyorsunuz. Sadece firmanın ismi farklı oluyor. İşletmeciliği yine size ait. Bu da çok kullanılan bir iş modeli. Aynı zamanda kazanç oranı bireysel işletmelere göre daha iyi oluyor.

Franchise ve Bayilik Nedir?
Franchise kelimesinin kökeni Fransızcaya bağlıdır. Fransızca olan bu kelimenin taşıdığı anlam ise yetki ve imtiyaz şeklinde çevrilmektedir. Franchise ile birlikte en fazla kullanılan kelime ise Franchising’dir. Bu terim ise bir markanın isim hakkını satın alma şeklinde isimlendirilir. Yani markaya sahip olan kişi ya da kişilerde işletebilme hakkını almaktır. Franchise, 20. yüzyılın başından beri uygulanmaktadır. Hem dünya genelinde hem de ülkemizde son yılların modern bir zincir halkasıdır. Bazı Franchise ve bayi firmaları belli bölgelerde değil dünya genelinde hizmet vermektedir. Örneğin Burger King ve Mc Donalds.
Franchise ve bayilik, geçmişte olduğu gibi günümüzde de en çok tercih edilen işletme yöntemlerinin başında gelir. Pek çok avantajlı tarafı nedeniyle yeni girişimciler tarafından tercih edilmektedir. İş sahibi olmak isteyenlerin genellikle başvurduğu işletme modelidir.

Franchise ve Bayilik Nasıl Alınır?
Franchise ve bayilik almak için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar firmadan firmaya değişiklik gösterir. Her firma aynı koşullarda isim hakkını vermez. Markanın isim hakkını almadan önce sözleşmenin tamamını yerine getirmek gerekir.
Franchise ve bayilik alırken belli bir isim ücreti de ödemeniz gerektiğini hatırlatalım. İşletme sahibi olarak Franchising markasına başvuruyu siz yapmalısınız. Mağaza ya da dükkan detayları, konum, ticari geçmiş gibi bilgiler istenebilmektedir. Ticari bir marka lisansı ile alınıp işletilebilmesi için bu hususlar yerine getirilmelidir. Yerli veya yabancı her firmanın Franchising markasına da talip olabilirsiniz.

Franchise ve Bayilik Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sıfırdan bir iş kurmak yerine Franchise ve bayilik almak kulağa çoğu zaman hoş gelebilir. Çok maliyet yerine doğru sermaye ile Franchising markalarıyla anlaşılabilir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Franchise ve bayilik alan bir girişimci, sadece o markanın ürünlerini satabilir. Markanın sahip olduğu ürünler dışında bir çatal satışı bile yapılamaz. Dekorasyon ve dizayn markanın belirlediği koşullara göre yapılır. Her ay belli bir ücret ödemeniz gerekebilir. Ancak tüm bunların karşılığında hazır bir müşteri kitlesine sahip olursunuz

Leave your thought

Whatsapp Hattı